Teknik İz İşaretleri
Teknik iz işaretlerinin izciler dışında başkası tarafından görülmemesi ve anlaşılmaması gerekir. Bu işaretler genlikle arazide kullanılırlar.
İz işaretlerinin arasında, dağınık yürümekte yarar vardır. Yarım ay biçiminde yürümelidir. Yarım ayin açık kısmı yürünecek yöne bakar. Lider ortadadır. İzi bulan diğerlerine bildirir. Bulunan izler ise deftere not edilir. Daha sonra izi bırakan grupla buluşulduğunda karşılaştırılır. Bu konuda birçok uygulama yapmakta fayda vardır. Yine işaretler açık seçik anlaşılabilir biçimde olmalı, ancak izci olmayan birisinin anlayamayacağı şekilde olmalıdır.
İzci Düğümleri
Her izci düğüm atmasını bilmelidir. Düğüm atma kolay gibi gelir, fakat onun da doğru ve yanlış yapılış şekilleri vardır.
İzciler doğru düğüm atmasını öğrenmelidirler. Çünkü sırasında doğru atılan bir düğüm can kurtarır. Bir düğüm ne kadar çekilirse çekilsin çözülmez. Fakat siz kendiniz isterseniz onu kolayca çözebilirsiniz. Yanlış atılmış bir düğüm ya kuvvetlice bir asılışa dayanamayıp çözülür, ya da kör düğüm olup açılmak bilmez. Bir izci ip, çiviye nazaran çok daha pratik ve emniyetlidir.
Düğüm ve bağlar izcilikte çok kullanılan el becerileri arasında yer alır. Uygulamalarda, kamplarda, oyunlarda ve tesis yapımlarında bu düğümlerden ve bağlardan yararlanılır. Bu düğümlerin özellikleri şunlardır:
- Kolay ve pratik bağlanır ve çözülür.
- Emniyetlidir.
- Kendiliğinden değil, istenildiğinde çözülür.
- Zamandan tasarruf sağlar.
Düğüm öğrenirken veya öğretirken dikkat edilecek ilk nokta ipin düğüm atmaya elverişli olmasıdır. Bunun yani sıra öğreten kimsenin düğümleri iyi bilmesi gerekir. Yine düğüm öğretirken öğretici öğrenenin yanında durmalı ve düğümü o şekilde göstermelidir. İyice öğrenilen düğümler birçok kez üst üste yapılmalı, her sefer bir öncekinden daha çabuk yapılmaya çalışılmalıdır. İyice öğrendikten sonra gözler bağlanarak uygulama yapmakta yarar vardır.