TAKIM OYUNLARININ ÇOCUKLARA FAYDALARI NELERDİR?
Takım oyunları; çocukların başkalarıyla iletişim kurmalarına, sosyal becerilerini, öz güvenlerini artırmalarına ve daha mutlu yetişkinler haline gelmelerine yardımcı olur… Hayattaki en önemli dersleri, çocuklara mümkün olduğunca erken öğretmeye başlamak önemlidir. Öğrenme becerilerini daha çok küçükken edinen çocuklar, yaşamları boyunca bu becerilerini çok daha rahat kullanabilirler. Çocukların öğrenebilecekleri en önemli ve yaşamları boyunca faydalanmaya devam edecekleri becerilerden biri, bir ekibin parçası olarak başkalarıyla nasıl çalışılacağıdır. Takım çalışması sadece çocuklukta değil, aynı zamanda artık birer yetişkin olduklarında da başarılı olmalarına yardımcı olacak önemli bir beceridir.
Takım Ruhu, bireysel yeteneklerin doğru ve koordineli çalışması, takım içi iletişimin kesintisiz ve eksiksiz sağlanması halinde ancak ortaya çıkmaktadır.
Takım oyunlarında yer almaya başlayan çocuklar, bunun faydasını hemen görmeye başlarlar ve bu beceri, yaşamları boyunca onlara yardımcı olur. Yani takım oyunları; çocukların başkalarıyla iletişim kurmalarına, sosyal becerilerini ve özgüvenlerini artırmalarına ve daha mutlu yetişkinler haline gelmelerine yardımcı olacaktır.
Takım Ruhu, bireysel yeteneklerin doğru ve koordineli çalışması, takım içi iletişimin kesintisiz ve eksiksiz sağlanması halinde ancak ortaya çıkmaktadır. Farklı fikirlerin ortaya atılmasından sonra tüm ekip bireyleri doğru ve koordineli çalışması neticesinde ortak hedefe doğru emin adımlarla ilerlemesini sağlayan bu etkinlikler eğlence, motivasyon ve yaratıcılık ile buluşuyor.
Grup halinde oynanan oyunlar, çocuk gelişiminin önemli bir parçasıdır. Çocuklara takım çalışmasını ve yardımlaşmayı öğretir. Özellikle de utangaç ve çekingen çocukları cesaretlendirip özgüvenlerinin gelişmesini sağlar. Ayrıca, grupla oynanan oyunlar çocukların birbirleri ile sağlıklı bir şekilde iletişim kurmayı öğrenmeleri için oldukça etkili bir yöntemdir.
Çocuklar bu şekilde sosyal becerilerini geliştirip kendi kişiliklerini tanımaya başlarlar.
Takım oyunlarının eğlenceli oldukları kadar eğitici olmalarını da sağlanabilir. Çocuklar grup olarak oyun oynadıklarında paylaşmayı, birbirlerine saygı duymayı ve ekip halinde problem çözmeyi öğrenirler.
Takım Sporları çocukların gelişimini nasıl etkiler
- İyi İlişkiler kurmayı öğrenir
- Özgüveni artar
- Liderlik yeteneğini geliştirir.
- Sıkı çalışmanın faydasını öğrenir.
- İçinde yaşadığı dünyayı ve çevresindeki insanları tanır ve anlar
- Düşünür ve deneyim kazanır
- Kendi gücünün sınırlarını keşfeder ve deneme fırsatını bulabilir
- Duygularını rahatça ifade edebilir.
- Endişelerini kontrol altına alır.
- Çeşitli fikirler geliştirmeyi, bunları uygun bir şekilde ifade edebilmeyi öğrenir. Ayrıca farklı fikirlere de saygı duymayı öğrenir
- Deneyimlerini geliştirir ve öğrendiklerini pekiştirir. Yaşıtları ile birlikte olmanın zevkini tadarken, onlarla geçinmenin de yollarını keşfetmeyi öğrenir.
- Paylaşmayı, arkadaşlarının isteklerini kabul etmeyi veya onlara kendi isteklerini en kolaylıkla nasıl kabul ettirebileceğini yaşadığı çatışmalarla öğrenir.
- Kendi gücünün sınırlarını keşfeder ve deneme fırsatını bulabilir.